Wanneer je voor een eerste bezoek komt, dan vindt de kennismaking met de orthodontist plaats. Tijdens dit gesprek zullen wij de wensen en verwachtingen met betrekking tot een eventuele orthodontische behandeling bespreken. Vervolgens worden de staat van het gebit en de stand van de kaken onderzocht. Op basis van deze bevindingen overleggen we of een orthodontische behandeling nodig en zinvol is. Soms is daarvoor een overzichts röntgenfoto bij nodig (orthopantomogram), die kunnen we in dezelfde afspraak maken.

 

De orthodontist bekijkt wanneer de behandeling het beste gestart kan worden. Soms is het beter om voorlopig niets te doen, omdat eerst nog tanden moeten wisselen of om de groeispurt nog even af te wachten. Gewoonlijk wordt er dan afgesproken dat over bijvoorbeeld een half jaar, of zelfs pas een jaar later, de situatie opnieuw zal worden beoordeeld.

Wanneer besloten wordt dat het verstandig is om op korte termijn tot behandeling over te gaan, geven we een (voorlopige) kostenbegroting mee. Ook wordt er een afspraak gepland voor het maken van röntgenfoto’s en kleurenfoto’s van het gezicht en de mond. En er worden gebitsafdrukken gemaakt (het ‘happen’).

Met behulp van deze gegevens wordt het behandelplan definitief gemaakt.