Heb ik een verwijsbrief van de tandarts nodig als ik naar de orthodontist wil?
Een verwijsbrief is niet nodig. Je kunt op eigen verzoek een afspraak bij ons maken. Als we een beugelbehandeling overnemen van een andere orthodontist willen we graag de foto's, gebitsmodellen en behandelgeschiedenis ontvangen van de vorige behandelaar (overschrijvingsformulier). Dat scheelt in de kosten. Hier kunt u zelf om vragen. 

Hoe lang duurt de behandeling?
De snelheid waarmee de behandeling verloopt, hangt van veel dingen af. Vooral een goede medewerking van de patiënt is belangrijk. Hiermee bedoelen we het voldoende dragen van een losse beugel of elastiekjes, het nakomen van afspraken en het opvolgen van de instructies. Ook is het heel belangrijk dat er heel goed gezorgd wordt voor de vaste beugel, zodat er geen blokjes los raken. Verder speelt de groei en de grootte van de afwijking een belangrijke rol. Dit betekent dat de behandeling dus zowel korter als langer dan de gemiddelde behandelduur van 2 jaar kan uitpakken.

Hoe vaak moet ik langskomen tijdens de behandeling?
Als de beugel eenmaal geplaatst is, vinden de controles gemiddeld één keer in de 4 tot 8 weken plaats en wordt de beugel indien nodig aangepast

Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen, als ik een beugel krijg?
De tanden moeten bij het dragen van een beugel iedere keer nadat er iets gegeten is, even schoon gemaakt worden. Desnoods even je mond spoelen met water als er geen tandenborstel in de buurt is. Dit is lang niet voldoende om alle etensresten tussen de beugel weg te halen, dus zodra de kans zich voordoet alsnog poetsen met de tandenborstel. En aan het eind van de dag natuurlijk met een blinkende mond in bed.

Moet ik voor gewone controle ook nog naar de tandarts?
Ja, de controles bij de eigen tandarts blijven gewoon doorgaan. De orthodontist controleert wel op gaatjes maar de eigen tandarts is uiteindelijk degene die er ook voor zorg draagt dat er iets aan gedaan wordt.

Kun je met een beugel alles eten?
Met een beugel moet je oppassen met harde, taaie of kleverige voeding. De harde dingen maken je beugel stuk en dan duurt de behandeling langer. De plakkerige dingen blijven aan je beugel zitten en dat maakt het heel lastig om schoon te maken. Vooral zoet plakkerig snoep moet weer snel je mond uit, anders krijg je witte vlekken op je tanden.

Krijg ik van die witte vlekken op mijn tanden van de beugel?
Van een beugel zelf krijg je géén witte vlekken op de tanden. Er ontstaan wel witte vlekken van etensresten en tandplak die aan de beugel blijft plakken. Als je niet voldoende zorgvuldig poetst, blijven die resten en tandplak op de tanden zitten. Het zit dan precies daar waar de beugel niet zit, om de brackets heen dus. Als de plak blijft zitten ontkalkt daar het glazuur. In het begin is dit een witte vlek. Later wordt het zelfs een gat.

Op welke leeftijd kan het beste met een beugel worden begonnen?
Als het leuk is om een beugel te dragen en er nog flink wat groei en gebitsontwikkeling voor de boeg is. Dat is ongeveer in groep 7 of 8 van de basisschool. Er zijn wat uitzonderingen dus het kan zijn dat de tandarts je toch wat vroeger instuurt.

Wat gebeurd er bij de retentiecontrole?                                                                                               Als de beugel eruit is, zien we je graag nog een keer voor controle van je spalkje(s). Als een spalkje losgaat en je merkt het niet, dan kunnen de tanden, zeker vlak na een beugelbehandeling snel schever gaan staan. Ook maken we een fotoserie van je gebit, zodat als je later nog eens terug komt, we de situatie kunnen vergelijken. Als de spalk ergens los is gekomen, dan vragen we je nog een keer terug te komen.