na de behandeling

Na de actieve behandeling, waarin de tanden en de kiezen naar de gewenste positie worden bewogen, is het van belang dat de tanden en kiezen in deze positie worden gehouden. We plakken daarom een draadje aan de achterkant van de tanden om te voorkomen dat ze weer scheef gaan staan. Dit draadje noemen we een spalk. Soms krijg je een losse beugel (een retentieplaatje) voor de bovenkaak om de kiezen en de kaak zo goed mogelijk in de nieuwe stand vast te houden.

Om te controleren of de spalk en de losse beugel goed blijven zitten, volgt na de actieve beugelbehandeling nog een  retentiecontrole. Daarbij kijken we of de spalken goed vast zitten en of alle tanden en kiezen netjes zijn blijven staan zonder beugel. Deze controle is belangrijk, omdat je zelf niet altijd kan voelen of de spalk ergens los is gegaan en of alle tanden en kiezen wel op de goede positie staan. Verder maken we bij deze afspraak ook mondfoto's van het eindresultaat.


Wanneer de spalk los komt, kun je het best de eerst volgende dag dat de praktijk weer open is even bellen voor een afspraak. Als de losse spalk niet is beschadigd, kunnen we deze weer opnieuw vastzetten. Is de spalk teveel beschadigd, dan zullen we een nieuwe spalk moeten laten maken.
Als je langere tijd met een losse spalk door blijft lopen, heb je kans dat de tanden weer scheef gaan staan. In dat geval moeten we beoordelen wat de mogelijkheden voor reparatie zijn.